Relatia cu un narcisist. Cum te eliberezi. - Psiholog Ioana Trandafir

La inceput un narcisist te va trata cu multa dragoste si compasiune si te va convinge ca relatia cu el este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat vreodata. Incet, incet devi dependent/a de atentia si de prezenta lui. Dar odata prins/a in mreje, el se simte sigur pe sine si nu mai e motivat sa se poarte frumos.

Astfel incepe critica, din ce in ce mai multe cerinte in relatie pe care tu nu le poti indeplini. Te lupti si incerci sa-i faci pe plac pentru a primi felul de relationare pe care ti-a oferit-o la inceput insa niciodata nu e suficient si astfel incepi sa te indoiesti de tine. Increderea in tine, stima ta de sine si independenta iti sunt afectate. In incercarea de a-i reintra in gratii incepi sa renunti la prieteni,la lucruri care iti faceau placere, la o parte din tine si tinzi sa accepti situatii care altadata te-ar fi dezgustat. Astfel incepi sa te simti rusinat/a de ceea ce ai devenit si stima de sine scade si mai mult. Desi esti constient/a de abuzuri, pierderea relatiei cu abuzatorul pare mai greu de suportat decat abuzul in sine.
Cand abuzurile devin repetate (incercarea de a parasi un narcisist apare abia dupa a saptea tentativa de agresiune fizica, spun studiile) si ai reusit sa pleci din relatie, narcisistul va incerca sa te seduca doar pentru a fi el cel care te paraseste. Sa fie parasit este o umilinta pe care Eul unui narcisist nu o poate suporta. Astfel fie va reincerca sa te recucereasca, fie va devini virulent de toxic. Chiar daca nu te mai doreste in viata lui, nu suporta ideea ca tu sa ai o alta relatie sau sa pleci din viata lui. Doar faptul ca arati ca nu iti este indiferent, ii ofera suficienta satisfactie pentru a-si hrani eul.
Sa pleci din relatie nu este suficient pentru a scapa de abuzurile narcisistului. Acesta va folosi tot arsenalul sau (va reincerca sa fie omul perfect de la inceputul relatiei, va incerca sa te faca geloasa afisand fericire cu altcineva, va incerca sa-ti distruga imaginea in fata prietenilor si rudelor tale, iti va ataca conturile pe retelele sociale, va aparea in mod repetat in viata ta, etc). Sa stai departe de un narcisist e partea cea mai grea.
Primul pas este sa intrerupi orice contact cu abuzatorul. Nu tine legatura nici direct, nici prin mijloace media. Nu te uita la poze cu el. Nici din prezent, nici din trecut. Daca se intampla sa intrati in contact, arata-te cat mai distanta si indiferenta.
Foarte important este sa primesti ajutor: fie ca apelezi la ajutor specializat, fie ca reiei legatura cu familia si prietenii de care in ultimul timp te-ai indepartat. Incearca sa depasesti rusinea pe care o simti fata de tine si cei apropiati, care probabil ti-au spus deja in repetate randuri ca aceasta relatie nu iti face bine, si incearca sa intelegi ca nu esti proasta sau slaba fiindca ai ajuns in situatia aceasta. Ai fost doar pacalita de un om foarte abil. Chiar si cei mai destepti si puternici dintre noi pot fi pacaliti uneori.
Un alt lucru pe care il poti face este sa-ti reanalizezi si celelate relatii din viata ta. S-ar putea sa te fi inconjurat si de alte persoane toxice care nu iti vor fi de folos in lupta pe care urmeaza sa o duci.
Intelege ca toate amintirile frumoase care iti revin acum si te fac sa regreti pierderea relatiei sunt un truc al memoriei: intotdeuana ne reamintim doar partile frumoase. Incerca sa stai ancorata in prezent si sa observi cu atentie unde te-a adus relatia aceasta. Scrie o poveste in care sa listezi toate lucrurile rele care ti s-au intamplat in relatie. Cand ai regrete, reciteste-ti povestea.
Cand incepi sa simti compasiune pentru abuzator pentru ca se afla intr-o situatie dificila, intelege ca empatia fata de abuzator inseamna lipsa de emaptie si compasiune pentru tine.
Reintra in contact cu propriile tale nevoi si emotii. Reincepe sa acorzi atentie propriilor ganduri, judecati, emotii si perceptii si recapata-ti increderea in ceea ce esti.
Daca vrei sa te vindeci la un nivel mai profund, incearca sa te reimpaci cu trecutul. Daca ai suferit un abuz in trecut (poate in relatia cu o persoana de atasament din primii ani de viata), vei cauta oameni abuzivi ca parteneri si vei incerca sa ii schimbi pentru a repara in prezent ceea ce ti s-a intamplat mai demult. Sau vei ajunge in relatii cu parteneri care te trateaza rau doar pentru ca iti este familiar acest tip de tratament.

Ioana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *