Dependenta de tehnologie si cum o tratam - Psiholog Ioana Trandafir

Suntem cu totii dependenti de tehnologie din moment ce folosim masina de spalat in loc de lighean, centrala termica in loc de foc in soba, internetul in loc de carti sau webinarul in loc de un seminar intr-o sala? Sau suntem doar oameni normali profitand de beneficiile progresului? Cum stabilim granita dintre adictie si normalitate?

Un indiciu al dependentei apare atunci cand viata afectiva si sociala a individului este tulburata complet si cand obiectul adictiei devine centrul existentei subordonand individul. Consecintele negative ale excesului utilizarii obiectului sunt ignorate, desi aceastea au impact semnificativ asupra calitatii vietii: scaderea capacitatii de concentrare, a randamentului profesional sau scolar, deteriorarea relatiilor cu prietenii, familia sau impactul asupra sanatatii fizice (insomnia, dureri de cap, oboseala).
Dependentul traieste senzatia de bine doar atunci cand foloseste gadget-urile si are ganduri obsesive legate de gadget-urile sale.
Un alt indiciu este incapacitatea de a se autocontrola desi poate chiar el si-a stabilit reguli (sa folosesc gadget-ul mai putin timp, sa nu folosesc telefonul cand petrec timp cu prietenii sau membrii familiei).

Sevrajul este caracteristica definitorie a dependentei. Si chiar daca in cazul dependentei de gadget-uri nu avem de-a face cu simptome fizice de sevraj, simptomele emotionale sau psihice sunt foarte serioase si califica aceasta dependenta in cadrul adictiilor. Iritabilitatea, agitatia, nervozitatea, anxietatea, starile depresive, intoleranta la frustrare care apar atunci cand nu ai acces la gadget sunt caracteristice starii de sevraj. Nevoia de a petrece tot mai mult timp folosind gadget-ul pentru a te simti ‘normal’ indica o dependenta.

Daca tu sau o persoana apropiata tie se confrunta cu dependenta de tehnologie, inseamna ca deja ai citit tone de sfaturi despre cum o poti controla. Ca si cu orice alta dependente, punerea in practica a acestor recomandari este dificila.
Comportamentele adictive au adesesa o functie de refugiu, de adapost fata de trairile noastre traumatice si uneori in incercarea de a face fata dificultatilor existentei ne refugiem in comportamentele adictive. Psihoterapia integrativa pune in centru relatia,astfel incat golul interior si instrainarea care imping catre adictie sa poata fi vindecate prin relatia terapeutica.

Programul terapeutic pentru tratarea adictiei de Gadget-uri propus de psihoterapia integrativa presupune: Ințelegerea si acceptarea dependenței cat si recunoașterea consecințelor acesteia, obținerea controlului asupra utilizarii dispozitivelor, lucrul cu emoțiile associate, crestera motivației pentru un stil de viață sănătos si castigarea abilitatilor pentru a realiza acest lucru, reconstruirea relatiilor cu semenii.

Ioana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *