Obsedat de control? - Psiholog Ioana Trandafir

Un om obsedat de control nu realizeaza ca este astfel, ci considera ca ii ajuta pe ceilalti prin critici constructive sau pur si simplu preia sarcinile altora pentru ca acestia nu le pot face bine.
Motivul ascuns al acestui comportament este o anxietate crescuta datorata gandurilor irationale de felul „daca nu reusesc sa fac asta sunt un om fara valoare”. Cum acesti oameni nu pot schimba gandurile irationale, incearca sa controleze situatia, controlandu-i pe ceilalti.
Un om obsedat de control prezinta anumite trasaturi.
El crede ca daca altii s-ar schimba, ar fi mai fericit. Din acest motiv incerca sa-i convinga sa se schimbe, facandu-le adesea observatii si critici.
Ii controleaza excesiv pe ceilalti pentru a se potrivi asteptarilor sale de obicei nerealiste. Cum nu crede in propria imperfectiune, considera ca nici ceilalti nu ar trebui sa-si permita sa fie imperfecti.
Judeca comportamentul celorlalti ca fiind corect sau gresit. Daca acestia nu se comporta conform asteptarilor, ii ignora, nu le mai acorda atentie pana cand acestia nu isi revizuiesc comportamentul si nu se conformeaza. A sta deoparte intr-un mod judecativ este o forma de control.
El critica constructiv ca forma mascata de a obtine ce vrea.
Persoana obsedata de control incearca sa influenteze comportamentul altora pentru ca acestia sa faca cum doreste ea sau sa nu faca un anumit lucru si foloseste scenarii alarmante in acest scop. Practic, ii sperie pe ceilalti exagerand anumite aspecte pentru ca ei sa se supuna.
Ii este foarte greu sa suporte incertitudinea. Nu se simte bine cand nu stie planifica si prevede totul.
Credinta din spatele acestor comportamente este ca daca ar putea schimba actiunile indezirabile ale celorlalti, se va simti mai bine si mai implinit.
Intrucat controlul nu reduce anxietatea ci o intareste, oamenii obsedati de control ar trebui sa treaca de la un control primar la controlul secundar. Controlul primar se refera la incercarea de a controla lumea exterioara pentru a linisti lumea interioara, iar controlul secundar se refera la controlarea raspunsului intern la lumea exterioara. Mai exact e mai util pentru scaderea anxietatii sa controlezi ceea ce simti si gandesti cu privire la situatiile incerte din jurul tau.

Cateva sugestii pentru cei obsedati de control:

  • Constientizeaza momentele in care incerci sa controlezi totul.
  • Intra in contact cu emotia din spatele comportamnetului: de ce imi este frica?
  • Inlocuieste gandul catastrofal cu unul rezonabil (Daca nu plecam la ora stabilita, nu mai avem vacanta dorita. Chiar asa este?)
  • Accepta lucrurile care nu pot fi schimbate. Permite oamenilor din jur sa fie asa cum sunt. Permite-le sa ia propriile decizii chiar daca nu este de acord cu acestea.
  • Accepta imperfectiunea ta si a altora.

Ioana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *