Un om obsedat de control nu realizează că este astfel, ci consideră că îi ajută pe ceilalți prin critici constructive sau pur și simplu preia sarcinile altora pentru că aceștia nu le pot face bine.
Motivul ascuns al acestui comportament este o anxietate crescută datorată gândurilor iraționale de felul „dacă nu reușesc să fac asta sunt un om fără valoare”. Cum acești oameni nu pot schimba gândurile iraționale, încearcă să controleze situația, controlându-i pe ceilalți.
Un om obsedat de control prezintă anumite trăsături.
El crede că dacă alții s-ar schimba, ar fi mai fericit. Din acest motiv încearcă să-i convingă să se schimbe, făcându-le adesea observații și critici.
Îi controlează excesiv pe ceilalți pentru a se potrivi așteptărilor sale, de obicei nerealiste. Cum nu crede în propria imperfecțiune, consideră că nici ceilalți nu ar trebui să-și permită să fie imperfecți.
Judecă comportamentul celorlalți ca fiind corect sau greșit. Dacă aceștia nu se comportă conform așteptărilor, îi ignoră, nu le mai acordă atenție până când aceștia nu își revizuiesc comportamentul și nu se conformează. A sta deoparte într-un mod judecativ este o formă de control.
El critică constructiv ca formă mascată de a obține ce vrea.
Persoana obsedată de control încearcă să influențeze comportamentul altora pentru ca aceștia să facă cum dorește ea sau să nu facă un anumit lucru și folosește scenarii alarmante în acest scop. Practic, îi sperie pe ceilalți exagerând anumite aspecte pentru ca ei să se supună.
Îi este foarte greu să suporte incertitudinea. Nu se simte bine când nu poate planifica și prevede totul.
Credința din spatele acestor comportamente este că, dacă ar putea schimba acțiunile indezirabile ale celorlalți, se va simți mai bine și mai împlinit.
Întrucât controlul nu reduce anxietatea ci o întărește, oamenii obsedați de control ar trebui să treacă de la un control primar la controlul secundar. Controlul primar se referă la încercarea de a controla lumea exterioară pentru a liniști lumea interioară, iar controlul secundar se referă la controlarea răspunsului intern la lumea exterioară. Mai exact, este mai util pentru scăderea anxietății să controlezi ceea ce simți și gândești cu privire la situațiile incerte din jurul tău.
Câteva sugestii pentru cei obsedați de control:
- Conștientizează momentele în care încerci să controlezi totul.
- Intră în contact cu emoția din spatele comportamentului: de ce îmi este frică?
- Înlocuiește gândul catastrofal cu unul rezonabil (Dacă nu plecăm la ora stabilită, nu mai avem vacanța dorită. Chiar așa este?)
- Acceptă lucrurile care nu pot fi schimbate. Permite oamenilor din jur să fie așa cum sunt. Permite-le să ia propriile decizii chiar dacă nu ești de acord cu acestea.
- Acceptă imperfectiunea ta și a altora.