Suntem cu toții dependenți de tehnologie din momentul în care folosim mașina de spălat în loc de lighean, centrala termică în loc de foc în sobă, internetul în loc de cărți sau webinarul în loc de un seminar într-o sală? Sau suntem doar oameni normali profitând de beneficiile progresului? Cum stabilim granița dintre adicție și normalitate?
Un indiciu al dependenței apare atunci când viața afectivă și socială a individului este tulburată complet și când obiectul adicției devine centrul existenței subordonând individul. Consecințele negative ale excesului utilizării obiectului sunt ignorate, deși acestea au un impact semnificativ asupra calității vieții: scăderea capacității de concentrare, a randamentului profesional sau școlar, deteriorarea relațiilor cu prietenii, familia sau impactul asupra sănătății fizice (insomnie, dureri de cap, oboseală).
Dependentul trăiește senzația de bine doar atunci când folosește gadget-urile și are gânduri obsesive legate de gadget-urile sale.
Un alt indiciu este incapacitatea de a se autocontrola, deși poate chiar el și-a stabilit reguli (să folosesc gadget-ul mai puțin timp, să nu folosesc telefonul când petrec timp cu prietenii sau membrii familiei).